Ηλικιωμένοι και μετακόμιση: πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

Ηλικιωμένοι και μετακόμιση: πώς μπορούμε να βοηθήσουμε
Ηλικιωμένοι και μετακόμιση: πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

Όταν πρόκειται να μετακομίσουν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν αν θέλουμε να τους βοηθήσουμε. Η μετακομιση ούτως ή άλλως απαιτεί πολύ προσπάθεια. Όταν αυτός που μετακομίζει είναι ηλικιωμένος η κατάσταση είναι ακόμη πιο περίπλοκη.Οι ηλικιωμένοι δεν διαθέτουν την φυσικά αντοχή να τα καταφέρουν μόνοι τους σε μια τέτοια περίσταση.

Στην μεταφορικη Μαρίνος αναλαμβάνουμε το πακετάρισμα και το ξεπακετάρισμα της οικοσκευής σας, αν όμως αποφασίσετε να αναλάβετε μόνοι σας αυτό το έργο τότε μπορούμε να σας δώσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Για τους νεότερους η μετακομιση μπορεί να είναι μια ευχάριστη αλλαγή, για τους ηλικιωμένους είναι συνήθως μια δυσάρεστη κατάσταση. Ο αποχωρισμός ενός χώρου που υπήρξε το σπιτικό τους και είναι γεμάτος απο αναμνήσεις είναι δύσκολος και οδυνηρός. Αν δείξουμε κατανόηση στα συναισθήματά τους μπορούμε να τους βοηθήσουμε να ξεπεράσουν την θλίψη που τους προκαλεί η αλλαγή κατοικίας.

Δώστε τους πολύ χρόνο για να προετοιμαστούν. Οι ηλικιωμένοι δεν διαθέτουν φυσικές αντοχές, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να κάνουν οτιδήποτε. Επίσης σκεφτείτε ότι πακετάροντας τα υπάρχοντά τους θα ανακαλύψουν πολλά ξεχασμένα αντικείμενα τα οποία θα τους ξυπνήσουν αναμνήσεις. Δώστε τους χρόνο να αναπολήσουν.


Αφήστε τους τον έλεγχο. Όταν αναλάβετε να βοηθήσετε κάποιον ηλικιωμένο να μετακομισει, δεν χρειάζεται να αποφασίζετε γι’αυτόν, εκτός αν σας το ζητήσει. Αφήστε να αισθάνεται ότι ελέγχει την κατάσταση και επιτρέψτε του να αποφασίζει για το επόμενο βήμα. Σε κανέναν δεν αρέσει να αισθάνεται άχρηστος.
 

Οι ηλικιωμένοι συνήθως μετακομίζουν σε μικρότερους χώρους οπότε θα πρέπει να αποχωριστούν πολλά αγαπημένα αντικείμενα. Βοηθήστε τους να βρουν πρακτικές λύσεις χωρίς να πάρετε αποφάσεις για λογαριασμό τους. Οργανώστε τις επαφές τους με την παλιά γειτονιά.

Οι ηλικιωμένοι που μετακομιζουν δεν αφήνουν πίσω τους μόνο το σπιτικό τους αλλά και φίλους ή συγγενείς που έμεναν κοντά τους. Βοηθήστε να δημιουργηθεί μια λίστα με τα ονόματα και τα τηλέφωνα αυτών των ανθρώπων και φροντίστε να τους ενημερώσετε για τα νέα στοιχεία επικοινωνίας των ηλικιωμένων που μετακομιζουν. Έτσι θα τους βοηθήσετε να είναι σε επαφή.