12 τρόποι να βοηθήσετε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν την μετακόμιση

12 τρόποι να βοηθήσετε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν την μετακόμιση
12 τρόποι να βοηθήσετε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν την μετακόμιση

Η μετακόμιση μπορεί να είναι αγχωτική για όλους, αλλά μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα τα παιδιά.  

Ο αντίκτυπος της μετακόμισης στα παιδιά μπορεί να είναι τόσο διαφορετικός όσο οι προσωπικότητες τους.

Μερικά παιδιά μπορεί να πάρουν την κατάσταση θετικά ή, αν είστε τυχεροί, να είναι πολύ ενθουσιασμένα!

Προσπαθήστε να έχετε κατά νου ότι τα παιδιά σας μπορεί να μην αντιδρούν ακριβώς όπως περιμένετε από αυτά, καθώς είναι πιθανό να είναι μια εντελώς νέα εμπειρία γι 'αυτά.

Ακόμα κι αν το παιδί σας παίρνει τις ειδήσεις εξαιρετικά καλά, ίσως να μην καταλάβει πλήρως τι σημαίνει η μετακόμιση.

Πάνω απ 'όλα, δώστε σε κάθε μέλος της οικογένειάς σας τη διαβεβαίωση ότι δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες του καθενός πριν λάβετε την απόφαση και ότι ως οικογένεια θα βοηθήσετε ο ένας τον άλλον να το αντιμετωπίσει.

Είναι σημαντικό να ψάξετε για σημάδια ότι το παιδί σας μπορεί να ανησυχεί για την κατάσταση και να κάνετε ότι μπορείτε για να το βοηθήσετε να αντιμετωπίσει τις αλλαγές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα παιδί μπορεί να ανησυχεί για τη μετακόμιση. Θα μπορούσε να είναι η άρνηση να αφήσει τους φίλους του, ίσως να μην θέλει να φύγει από την κρεβατοκάμαρά του, ή μπορεί απλά να βρίσκει ότι αυτή η διαδικασία το αναστατώνει.

Εδώ θα βρείτε μερικούς τρόπους για να βοηθήσετε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μια μετακόμιση.1. Συζητήστε για την μετακόμιση

Ο φόβος μπορεί να προέλθει από την έλλειψη γνώσης, από το φόβο του άγνωστου. Εάν εμπλέξετε τα παιδιά σας στην διαδικασία της μετακόμισης, πολλοί από αυτούς τους φόβους μπορούν να απομακρυνθούν.

Εάν μπορείτε να δείξετε στα παιδιά σας το νέο σπίτι, τότε μην χάσετε την ευκαιρία. Μιλήστε τους μέσα σε κάθε δωμάτιο, εξηγήστε πού θα τοποθετηθούν τα παιχνίδια τους, επικεντρωθείτε σε κάτι ιδιαίτερο, όπως ένα ωραίο μέρος στον κήπο, όπου μπορούν να έχουν μια κούνια ή ένα τραμπολίνο.

 

2. Συζητήστε από νωρίς με τα παιδιά σας

Μιλήστε στα παιδιά σας εγκαίρως. Μπορεί να μην αισθάνεστε ανυπόμονοι να πείτε στα παιδιά σας για την μετακόμιση, ίσως δεν θέλετε να καταστρέψετε τα Χριστούγεννα ή τα γενέθλιά τους. Ωστόσο, να θυμάστε ότι η έγκαιρη ενημέρωση των παιδιών σας  τους δίνει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για να συνηθίσουν στην ιδέα.

Το να ενημερώσετε εγκαίρως τα παιδιά σας μπορεί να μειώσει το σοκ από το χαλί που τραβιέται από κάτω από τα πόδια τους. Εντούτοις καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να μην έχετε πάντα την πολυτέλεια να προετοιμάσετε το έδαφος και κάποιες κινήσεις είναι αναπόφευκτα ξαφνικές. Αν συμβαίνει αυτό, προσπαθήστε να δώσετε στο παιδί σας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νέα κατοικία τους.  

 

3. Μην τους μεταδώσετε το στρες σας

Τα «μικρά λαγήνια έχουν μεγάλα αυτιά», οπότε αν κάνετε συζητήσεις σχετικά με τη μετακόμιση όπου εκφράζετε τις δικές σας ανησυχίες, αυτά τα συναισθήματα θα μεταδοθούν στα παιδιά σας.

Εάν αντιληφθούν το γεγονός ότι ανησυχείτε για τη μετακόμιση, τότε θα σκέφτονται ότι είναι κάτι για το οποίο πρέπει κανείς να φοβάται. Πάνω απ 'όλα, προσπαθήστε να δεχτείτε και να αναγνωρίσετε όλα τα συναισθήματα, τις ανησυχίες και τις στάσεις των παιδιών σας. Κάντε τα παιδιά σας να νοιώθουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να αισθάνονται ανήσυχα ή θυμωμένα.

Ενώ οι ενήλικες τείνουν να επικεντρώνονται στις πρακτικές πτυχές μιας μετακόμισης, τα παιδιά των περισσότερων ηλικιών θα είναι πιο διατεθειμένα να επικεντρωθούν σε όλες τις απώλειες που θα φέρει η αλλαγή.

Για το παιδί σας, η απώλεια των φίλων και του οικείου περιβάλλοντος έρχεται επίσης με την απώλεια της αίσθησης του ανήκειν. Εκφράζοντας κατανόηση για τους προβληματισμούς τους, όσο κι αν φαίνεται ασήμαντο στην ευρύτερη εικόνα, μπορεί να βοηθήσει πολύ τα παιδιά σας να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές αλλαγές4. Εμπλέξετε τα παιδιά στην διαδικασία

Τα παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας μπορούν να βοηθήσουν στην μετακόμιση. Μπορούν να σας βοηθήσουν να γράψετε λίστες, ετικέτες κουτιών και να πακετάρουν πράγματα.

Τα μικρότερα παιδιά μπορούν να βρουν την διαδικασία πολύ συγκεχυμένη, γι 'αυτό είναι σημαντικό να τους διαβεβαιώσουμε ότι όλα τα αγαπημένα παιχνίδια τους θα συσκευαστούν με ασφάλεια και θα μετακινηθούν στο νέο υπνοδωμάτιο τους. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα παιδιά να πιστεύουν ότι θα πρέπει να αφήσουν τα παιχνίδια τους πίσω, γι 'αυτό βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν τι θα συμβεί την ημέρα της μετακόμισης.

 

5. Κάντε την διαδικασία να φαίνεται διασκεδαστική

Μαζί με τις συζητήσεις για το πώς θα ήθελαν να διακοσμήσουν το νέο τους δωμάτιο ή τα διασκεδαστικά πράγματα που θα κάνετε στο νέο σας σπίτι, μπορείτε επίσης να τους δώσετε το δικό τους κουτί για να διακοσμήσουν και να συσκευάσουν τα πιο πολύτιμα αντικείμενα που είναι έτοιμα για μετακόμιση.

Έτσι θα γνωρίζετε ότι αυτά είναι τα πιο σημαντικά κουτιά και μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά θα τα έχουν στα δωμάτιά τους αμέσως  μόλις φτάσετε στο νέο σας σπίτι.

Αυτό θα γλυτώσει το μικρό σας από ένα επιπλέον άγχος αν δεν μπορείτε να θυμηθείτε σε ποιο κουτί έχει συσκευαστεί το αγαπημένο του αρκουδάκι!  

 

6. Κρατήστε τα πράγματα τα ίδια για λίγο

Όταν μετακομίζετε, είναι δελεαστικό να πάρετε πολλά νέα πράγματα και να κάνετε διαφορετική διακόσμηση, αλλά για τα παιδιά μπορεί συχνά να είναι καλύτερα να κρατηθούν τα πράγματα  ίδια για λίγο.

Έτσι, διατηρώντας το ίδιο γνωστό κουτί παιχνιδιών για παράδειγμα, μπορεί να είναι καθησυχαστικό για ένα παιδί όταν κοιμάται σε μια νέα κρεβατοκάμαρα για πρώτη φορά.7. Να δεχτείτε επισκέψεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα

Μην περιμένετε μέχρι το σπίτι σας να είναι τέλειο πριν να καλέσετε τους πρώτους επισκέπτες. Τα παιδιά σας θα εκτιμήσουν πραγματικά την επίσκεψη γνωστών προσώπων σε ένα νέο περιβάλλον.

8. Βεβαιωθείτε ότι δεν θα χαθούν με τους παλιούς τους φίλους

Στις μέρες μας, με όλα τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας που υπάρχουν είναι τόσο εύκολο να κρατάτε επαφή, ώστε μπορείτε να βρείτε λίγο χρόνο να καθίσετε με τα παιδιά σας και να στείλετε email ή να γράψετε μηνύματα σε παλιούς φίλους.

Τα παιδιά θα περιμένουν τις απαντήσεις και θα αισθανθούν σαν να έχουν όλους τους παλιούς φίλους κοντά τους πριν να ξεκινήσουν ένα νέο σχολείο και να κάνουν νέους φίλους.

Αν είναι δυνατόν, αφιερώστε χρόνο να αποχαιρετήσετε τους ανθρώπους και τα μέρη που αγαπάτε μαζί ως οικογένεια. Θα μπορούσε να είναι μια ωραία ιδέα, κάθε μέλος της οικογένειας να επιλέξει ένα ξεχωριστό μέρος για να επισκεφτείτε όλοι μαζί πριν από την μετακόμιση. 9. Ενθαρρύνετε τις νέες φιλίες

Το παιδί σας είναι βέβαιο ότι θα κάνει νέους φίλους στο σχολείο. Η διαδικασία όμως αλλαγής σχολείου μπορεί να είναι λίγο τρομακτική για τα μικρότερα αλλά και για τα μεγαλύτερα παιδιά. Χρειάζεται να αφιερώσετε χρόνο για να κάνετε φίλους τα παιδιά του γείτονά σας ή για να συμμετάσχετε σε μια τοπική ομάδα πριν ξεκινήσετε το σχολείο. Αυτή η διαδικασία όμως μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τα παιδιά σας να εγκλιματιστούν γρηγορότερα.10. Ορίστε ρεαλιστικές προσδοκίες

Αντιμέτωποι με ένα παιδί που ανησυχεί, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να τους πείτε ότι όλα θα είναι φανταστικά και όλα θα είναι καλύτερα μετά την μετακόμιση αλλά προσπαθήστε να θέσετε ρεαλιστικές προσδοκίες.

Όσο και αν θέλετε να επικεντρωθείτε σε όλα τα θετικά πράγματα που θα προκύψουν με την μετακόμιση, προσέξτε να μην εγείρετε μεγάλες και μη ρεαλιστικές προσδοκίες, δημιουργώντας περιθώριο για μεγαλύτερη απογοήτευση..

Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι θα πρέπει να δημιουργήσουν νέους φίλους στη νέα περιοχή ή το σχολείο και ότι μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να εγκλιματιστούν και να αισθανθούν σαν στο σπίτι τους.

 

11. Προσπαθήστε να διαλύσετε το φόβο του άγνωστου

Αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να πάρετε τα παιδιά σας για να δουν τη νέα τους κατοικία και το σχολείο όσες φορές είναι εφικτό.

Τα παιδιά μπορούν πραγματικά να φοβούνται να μετακομίσουν από το μοναδικό σπίτι που μέχρι τώρα γνωρίζουν και να νιώθουν ότι ο κόσμος τους καταρρέει.

Προσπαθήστε να υπενθυμίσετε στα παιδιά σας ότι το σπίτι είναι περισσότερο μια έννοια και ότι μπορεί να υπάρχει σε πολλά μέρη και κυρίως βρίσκεται εκεί όπου βρίσκεται η οικογένεια.

Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν ότι μπορούν να σας υποβάλουν οποιαδήποτε ερώτηση και θα τους δώσετε μια ειλικρινή απάντηση.

Ίσως είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε ιστορίες ή ταινίες για να βοηθήσετε τα μικρότερα παιδιά σας να καταλάβουν την κατάστασή. Η εύρεση ενός χαρακτήρα με τον οποίο μπορούν να ταυτιστούν τα μικρότερα παιδιά σας μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να τους βοηθήσετε να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα συναισθήματά τους.

Αν πρέπει να βρείτε ένα νέο παιδικό σταθμό, θα πρέπει να εξετάσετε τι είναι διαθέσιμο μόλις μάθετε ότι μετακομίζετε ώστε να μπορέσει το μικρό σας να εξοικειωθεί με το νέο χώρο και να αρχίσετε να εισάγετε την ιδέα της μετάβασης πριν από την μετακόμιση.

 

12. Επισημάνετε τα θετικά της μετακόμισης

Για ορισμένα παιδιά, μια μετακόμιση θα μπορούσε να σημαίνει μια θετική νέα αρχή, ιδιαίτερα για εκείνα που μπορεί να έχουν υποστεί εκφοβισμό ή έχουν δυσκολίες προσαρμογής στο περιβάλλον τους. Βοηθήστε το παιδί σας να δει ότι η δυνατότητα μιας νέας αρχής θα μπορούσε να είναι πραγματικά συναρπαστική.